de S+oplap
10 juli — 31 okt 2019


de S+oplap,
een oefening in los en vast

Gefascineerd door de schoonheid en het ambacht van de stoplap bedacht ontwerper Sanne van de Goor het project de S+oplap, een oefening in los en vast. Een project over de stoplap van toen, gekoppeld aan meisjes van nu.De stoplap is een oefenlap waarop meisjes van 12 tot 15 jaar van de 17e tot de 20e eeuw bindingen en stoppen leerden maken. De stoplap diende als een middel om meisjes, met name wezen, een beroep te leren dat hen in staat zou stellen om zelfstandig geld te verdienen als linnenstopster. De aard van de stoplap, als een ruimte voor zowel precisie als imperfectie, vormt de kern van dit project. Stoppen die te ver naar links zijn genaaid; stoppen die niet helemaal kloppen; stoppen die nooit helemaal zijn afgemaakt.Het maken van de stoppen, werd gedaan in de adolescentie om zo economische en persoonlijke onafhankelijkheid te bereiken. Deze stukjes handwerk - die zowel perfectie als imperfectie in zich hebben - koppelt Sanne aan de huidige generatie meisjes in Amsterdam. Project de S+oplap vindt plaats in Nieuw-West en beschouwt de stoplap als een metafoor voor het praten over onafhankelijkheid, individualiteit en imperfectie met tienermeisjes. Wat betekent onafhankelijkheid in 2019? Hoe maak je je los en verbind je jezelf in het tijdperk van sociale media? Wat gebeurt er als we de puberteit en volwassenwording koppelen aan stoppen en repareren?

Het centrale element van dit project zijn lange banen stof die zijn bedrukt met een grafisch patroon dat is geïnspireerd op de oude stoplappen - met in de print opgenomen gaten. Deze nieuwe patronen zijn een eigentijdse vertaling van de stoplap. Door middel van een reeks handwerksessies bij New Metropolis in Nieuw-West werden tienermeisjes uit de buurt gevraagd om de onvolledige prints te herstellen.
    Binnen de parameters van het project vulden de meisjes het gat op, door op hun eigen manier te tekenen. De print moedigde hen aan door te gaan met het patroon, maar bood ook ruimte voor hun eigen creativiteit - om los te komen van het patroon en hun eigen richting te bepalen.Historisch gezien werd handwerk vaak in groepen gedaan, vrouwen die samen aan het werk waren, en tegelijkertijd zaken bespraken en analyseerden - het repetitieve en kalme van het herstellen, was de geleider van het gesprek. Tijdens de handwerksessies werden de gesprekken tussen de meisjes opgenomen als een geluidsdocument en vormden de basis voor een installatie die bestaat uit de audio-opnames, de 'gerepareerde' prints en de historische stoplappen. De stoppen, met hun talloze steken en reparaties, laten visueel de verbanden zien tussen de meisjes, die allemaal van verschillende achtergronden zijn, maar in dezelfde buurt in Nieuw-West wonen. Het handwerk en praten fungeert als een katalysator, waardoor ruimte ontstaat voor het maken van verbindingen - tussen elkaar, tussen het verleden en het heden, tussen het herstelde en datgene dat nog gerepareerd moet worden.De installatie - bestaande uit de zes grote banen stof, een podcastserie van de gesprekken en prints van originele stoplappen - was voor vier maanden te zien bij New Metropolis. De grote ramen lieten het werk vanaf de straat zien.
    De gesprekken blijven hieronder en via de podcastkanalen te beluisteren. 

De tentoonstelling was te zien tot en met 31 oktober 2019.Luister naar hier naar de gesprekken:
Of luister via:
Spotify, Itunes of Radio PublicSanne van de Goor (1985) studeerde grafisch ontwerpen aan de Gerrit Rietveld Academie en werkt sindsdien als ontwerper aan zowel zelf-geïnitieerde projecten als in opdracht.
    Ze combineert grafische, interactieve en sociaal-artistieke elementen en zoekt daarbij de spanning op tussen precisie en willekeur, chaos en controle. Haar patronen laten zich vaak vormen door participatie van derden.

www.sannejosephinamaria.nl

Voor vragen of meer informatie: info@stoplap.nl

Audioproductie: Chris Rijksen / Fotografie studio: Masha Bakker / Reportage fotografie: Patricia Wolf / Tekst: Margarita Osipian / Advies marketing: Makerting Foto’s stoplappen: Amsterdam Museum en privécollectie Berthi Smith-Sanders
Dit project wordt gesteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.